ALAN WATT    BLURB (i.e. educatief gesprek):

 

 "GELDMEESTERS,

 

WANORDE EN MASSA MANIPULATIE,

 

IN ALLE  EEUWEN"

 

 8 juni, 2007

 

 Dialoog Copyright Alan Watt – 8 juni, 2007 (uitgezonderd muziek en literaire citaten).

 

 WWW.CUTTINGTHROUGHTHEMATRIX.COM

 

 www.alanwattsentientsentinel.eu

 

Hallo mensen. Ik ben Alan Watt en dit is cuttingthroughthematrix.com en alanwattsentientsentinel.eu Het is 8 juni, 2007

 

Deze opname kan een beetje lawaaierig zijn, omdat op het moment een donderstorm raast, met een paar hevige winden en veel regen die tegen het huis slaat. Ik zie hoe de bomen buigen, bomen die over een tijdje neergehaald moeten worden, omdat zoals sommige van ons weten, het weer is in bezit van een zekere Luchtmacht, nu al een paar jaar. Dit is de oorlogsvoering met het weer, waar wereldwijd door top wetenschappers in dienst van de overheid, over geschreven is, die het af en toe leuk vinden om te bluffen, zoals als alle goede psychopaten doen, omdat ze werkelijk naar aandacht snakken voor het harde werk dat ze erin stoppen, en ze vinden het fijn hun eigen vernuft geprezen te zien worden,

 

Het is een oude technologie, werkelijk; het is alleen maar voor het publiek stil gehouden, zeker dit soort technologie, dat gebruikt moet worden om de atmosfeer super heet te maken, droogtes te veroorzaken, overstromingen, hongersnoden en alle dodelijke epidemieën en zo verder die in de toekomst zullen komen, niet zo ver weg meer zijn, totdat we allemaal overtuigd zijn dat wíj het probleem zijn en we onze gehele manier van leven moeten veranderen. De oplossingen zijn natuurlijk al helemaal voor ons uitgeschreven.

 

Dus als je wat achtergrondgeluid hoort, weet je wat het is. Op het moment woon ik niet binnen een waterval. De stroom is al een paar keer aan en uit geweest, binnen het afgelopen uur en daarom duurt het een tijdje om dit gesprek in stukjes samen te praten. Dit zal uiteindelijk ‘de nieuwe norm’ worden en we zullen ons hier heel snel aan aanpassen, als ons verteld wordt dat er gewoon niet genoeg energie is. We moeten terug met de stroom, zoiets als op rantsoen. Hetzelfde zal uiteindelijk ook met het voedsel gebeuren. Als eenmaal een generatie het rantsoen op voedsel accepteert, groeit de volgende in een andere wereld op, waar een wereldregering hen zoveel voorschot voor voedsel geeft, aan het begin van iedere week en deze voorschotten moeten opgebruikt worden want ze zullen aan het begin van de week erna, verdwenen zijn. Je zult niet in staat zijn ze op te sparen in deze prachtige wereld voor de massa, waar, zoals Orwell zei, “in zulke Utopia’s zijn sommige meer gelijk dan anderen”.

 

Door de hele geschiedenis heen zijn er altijd hiërarchieën geweest; de dominante minderheden, zoals ze hen noemen; en ze verdwijnen eenvoudigweg niet als rijken vallen. Door de geschiedenis heen verhuizen ze in feite van hun rijk naar de volgende die ze gebouwd hebben. Daarom hebben we hetzelfde monetaire systeem, monetaire kwesties, schulden, schulden, incasseren. Het wordt niet van de een op de andere geleerd. Het is door degene die controleren uitgevoerd op iedere gewenste tijd. Zij dragen het door.

 

In de tijd van de Egyptische priesterschappen, waren ze gewend (meestal op het hoogste punt van hun macht) om zilver te wegen. Zilver werd werkelijk veelvuldig gebruikt, vóór het goud. Ze wogen het goud. Gewichten en maten werden gebruikt. Dat werd door de Foeniciers gestandaardiseerd. Ongeveer rond 800 BC, werd de munt voor het eerst gemaakt. Munten werden toen in circulatie gebracht en gewogen. Het Britse Pond was op hetzelfde gebaseerd, zelfs de penny’s. De oude penny’s waren 240 Pond koper, voordat ze het in de New Pence veranderden.

 

Iedere verandering in valuta betekent altijd devaluatie dat betekent dat je in realiteit meer betaalt, maar je loon gaat niet omhoog. Dat is weer standaard. Depressies worden voor dat doel ingevoerd: om prijzen te verhogen, om valuta te veranderen, om mensen voor de gek te houden. We accepteren het, omdat we geen optie hebben dan het te accepteren. We zullen nooit opties hebben om veranderingen als deze te accepteren als we geloven, dat we alleen maar hier zijn om te werken en te produceren en te consumeren, voor een beloning, een persoonlijke beloning. Het enige verschil is natuurlijk, dat in een openlijk slavernijsysteem uit oude tijden, de slavenmeesters gewend waren om mensen in dienst te hebben, die betere levensstandaarden gegeven werden. Ze kregen vrouwen, concubines en zo meer om in het leger te blijven. Ze kregen extra privileges, meer vrijheden, op slaven letten en daar de baas over zijn, maar dat was nog steeds niet verschrikkelijk productief.

 

Als je een slaaf bent, weet je dat je een slaaf bent, daarom produceer je niet veel. Je legt je wil niet in wat je doet. Je neemt de tijd en je zult niet het beste produceren. Daarom, als je eenmaal gelooft dat je voor jezelf werkt, leg je er meer in, zeker als je getraind bent te geloven dat je de ladder omhoog kunt en dat de hemel het einde is. Dat is de grootste grap van dit alles, in alle eeuwen.

 

Civilisatie is een vreemd woord die echt veel betekenissen heeft; het ligt er aan met wie je praat. Het gaat hand in hand met het monetaire systeem en een dominante minderheid met zijn helpers, dán de mensen daar beneden. Zonder het monetaire systeem, kon je nooit de nodige legers hebben, die toezicht houden op de mensen, ook in hun eigen land en tijdens alle eeuwen, om iedereen onder controle te houden zodat een bepaald systeem gaande gehouden kan worden.

 

Civilisatie is gedefinieerd als wreed, omdat het echt een systeem is; een systeem waarbij lang, lang gelden, psychopathische, afwijkende personen het overnamen en de mensen om hen heen afslachtten en door angst (of met angst) lieten ze deze mensen voor hen werken. Magiërs gebruikten dezelfde techniek voor religie, waarbij ze de oogst konden vervloeken en de mensen konden vervloeken. Dat soort angst is ook een psychologisch soort oorlogsvoering, dat in alle eeuwen heel goed werkt. Het werk nog steeds vandaag, zelfs met de New Age.

 

Wat ook interessant is, dat dit speciale systeem al duizenden jaren voortgekomen is, dat het dominante systeem werd uit een paar toen levende soorten van samenlevingen kwamen, heel oude samenlevingen die communaal of tribaal waren. Dit systeem dat doet geloven, vanuit een psychopathisch perspectief, dat de psychopaat de dominerende minderheid is, de agressor die de lagere leidt (degene die verlegen en bang zijn), de zogenoemde ‘normalen’ zijn. Dit rechtvaardigt hun geloof dat dit de natuurlijke orde is. Dat is waar eugenetica eigenlijk vandaan komt. Daarom zijn ze altijd uit inteelt voortgekomen, niet alleen om de macht binnen de families te houden, maar ook om een bepaalde bloedlijn of gen te verspreiden. Echt, ze noemen het vandaag het genetische materiaal waarmee, zoals ik zei, je in oude tijden mensen als dieren kon fokken, om bepaalde karaktertrekken in hen of uit hen te fokken. Dit werd door bepaalde filosofen opgepakt, de bekendste in dit speciale gebied, tenminste waarvan het publiek op de hoogte is, is Plato.

 

Hij rechtvaardigt ook deze speciale elite, waar toe hij behoorde, over de rest kon regeren, omdat zij ‘verlicht’ waren. Zij konden door de zwendel, die zij zelf deden, heen kijken. De ZWENDEL die het publiek betoverde, die nooit dingen uit kon zoeken. Onze levens zijn werkelijk tamelijk kort. Mensen worden in dit gehaaste leven, niet wijzer. Als ze dat ooit doen, niet alle mensen worden wijzer, ooit, tot dat ze oud zijn. Ze hebben de jaren van zorgen, haastigheid en uit te zoeken waar ze staan, achter zich gelaten. Tegen de tijd dat je alles hebt uitgezocht, had je drie scheidingen en andere mislukte relaties achter je. Vandaag, god weet hoeveel banen je zult hebben en verliezen, als ze al dit soort dingen hertrainen en laten verdwijnen.

 

Hoewel, werkelijk vanaf de kindertijd, ben je aan scholen gebonden, alweer met bepaalde universele formaten om je geest te trainen. Je weet niet, op een heel jonge leeftijd wie je bent. Je leert niet echt, en toch is dat de vitale leeftijd om vragen aan jezelf te stellen. Je krijgt de kans niet vragen voor jezelf te stellen. Er wordt je verteld hoe de dingen zijn, hoe ze moeten zijn, hoe ze worden en als je mee wilt gaan accepteer je het. Vaak ben je, moest je in het verleden (in sommige landen tegenwoordig) nationale liederen reciteren en idiote gebaren maken die teruggaan naar het oude Egypte en je toewijding aan een symbool napraten, waarin je geen besluitvorming hebt gehad in wat het op de eerste plaats voorstelt, of zelfs in een systeem waarin je niets te zeggen had.

 

Jefferson die een ingewijde was, samen met vele anderen in de founding fathers (oprichters van de VS) van  verlichten uit de VS. Alle Vrijmetselaars hebben allemaal namen en titels, en groepen gebruiken dezelfde term ‘verlicht’ is eigenlijk waar het voor stond en ze zijn verder dan de norm geschoold. Daarom heb je tegenwoordig op de Universiteiten een ‘alumni’.  Het is daar altijd geweest. Degene in het donker zijn de ongeschoolden (degene die niet weten). Een standaardscholing, tot aan de middelbare school, was er alleen maar om je een basisgrond van benodigdheden te geven, om zeker te zijn dat je een goede arbeider en producent bent. Zij konden in niets van dat, verder komen.

 

Weer terug naar oude tijden, was géld en een vorm van slavernij, die niet alleen een dominante minderheid produceerde, maar het produceerde ook de lagere klasse van denkers die dan dingen uit konden puzzelen, zoals hoe je voor komende generaties, macht in eigen families kon behouden. Het ‘begrijpen van dingen’, zoals zij het noemen. De ‘natuur van de dingen’, zoals oude filosofen het noemden, een titel die de programma’s over wildlife, Suzuki, vandaag nog steeds gebruikt.

 

Een lagere klasse komt naar voren als je mensen hebt die voor al je benodigdheden werkt. Ik geloof niet dat ik iemand die naar mij luistert hoef te vertellen, hoe snel een dag op het werk omgaat en je gewoon onderhoudt, je eet gewoon (als je nog steeds voor jezelf kookt, betekent dat) en je was doet en alle andere dingen die je moet doen. We haasten ons door het leven. We hebben geen vrije tijd. We hebben geen andere mensen die het voor ons doen, We hebben geen tijd om te zitten en op je gemak te converseren en je perfect op je gemak te voelen bij leeftijdsgenoten, om de gewichtige dingen van de wereld te bespreken; toch werd dit duizenden en duizenden jaren geleden gedaan en het beleid was, geld in stammengebieden te introduceren, hen te domineren, hen samen te voegen en hen naties te noemen (en nog steeds hen te domineren).

 

Niets is echt veranderd. De reden waarom niets echt veranderd -- zonder te letten hoe ze het systeem noemen – of het communisme, kapitalisme, socialisme of ieder andere ‘isme’ is -- is omdat het allemaal op beloning is gebaseerd, dat geld of tegoeden zijn. Geld is gewoon een tegoed, iets waarin je moet geloven en als iedereen erin geloofd kan het werken, gewoon omdat je het accepteert. Het doet er niet toe wat geld is. Wat voor soort materiaal je voor geld gebruikt, het doet er helemaal niet toe, of het zeeschelpen of stekels van het stekelvarken of knikkers zijn, zolang de mensen er maar in geloven – dat is de truck. DAT IS HET ZWENDEL SPEL.

 

In voorbije dagen, liepen veroveraars niet zomaar met legers naar binnen. Ze bereidden zich lang van te voren voor. Ze zonden feitelijk priesterschappen uit om te prediken lang vóór het christendom; en gedurende het christendom weten we dat het toen gebruikt werd. Zoals een bemanning die voor-verzacht, het helpt om de geest van het publiek voor te bereiden zich niet te verdedigen, door het introduceren van regels en wetten en wensen van de goden. Later, dan komen de militairen die diezelfde priesterschappen ondersteunen, het priesterschap heeft meestal een basis ergens anders, een hoofdbasis, een focus.

 

Het priesterschap voert natuurlijk het monetaire systeem in, die dan de mensen dwingt, met de hulp van het leger, het te gebruiken. Ruilhandel wordt dan langzaam minder of verboden. Belasting wordt geïntroduceerd en lonen. Op deze wijze, kan de dominante minderheid de economie van ieder individu, controleren. Geld zelf is niet de sleutel of het einde. Het is een middel. Geld is iets waarin het algemene publiek in onderwezen moet worden het te geloven – om samen te werken. Als één generatie het accepteert, wordt de volgende erin geboren en denkt, omdat het bestaat, het de enige natuurlijke manier moet zijn.

 

We zijn vandaag in een stadium en zijn dat al heel lang, waar we door belasting, extreem, vooruitstrevende wapens in de wetenschappen hebben gefundeerd, sommige daarvan worden gebruikt. Anderen werden eigenlijk ontwikkeld, niet op de eerste plaats voor oorlog tegen andere mensen, maar om over de hele wereld tegen het gewone publiek, gebruikt te worden.

 

In de jaren negentig, in de Britse kranten (het kan de Daily Mail zijn geweest) werd een journalist toegestaan in de Porton Downs militaire instelling, waar ze laboratoria voor bacteriële en virale oorlogsvoering hebben. Hij zat daar en deze jongens die ’s morgens binnen kwamen en hij luisterde naar hun ochtendgesprek. Ze spraken nonchalant met elkaar en noemden dat ze wapens hadden die specifieke genen konden identificeren en gentypen, virussen, die losgelaten konden worden, zo veel miljoen maal gereproduceerd en dan worden ze geprogrammeerd om reproductie te verminderen als hun werk klaar is.

 

Ze zijn zo ver vooruit op alles wat ons verteld wordt, het is onthutsend. Het is ook angstaanjagend te realiseren dat ons geld, onze arbeid naar  de ontwikkeling van zo’n onvoorstelbare middelen van massavernietiging gaat (en al zolang gaat), die alle grote leden van de Verenigde Naties eigenlijk bezitten. Sommige hebben meer vooruitstrevende dan anderen. Dat is het enige verschil.

 

We blijven over komende plagen horen. Alle top wetenschappers komen op de televisie, eens in de zoveel tijd en vertellen ons, “ het is onafwendbaar. Het is gewoon om de hoek”, terwijl ze onze geest voorbereiden dat “Ja, we zullen pandemieën krijgen en ziektes zullen uitbreken”, maar deze ziektes zullen uit de laboratoria komen. Mensen die aangevallen worden, mensen die bang zijn en in paniek raken, keren zich naar de regering voor antwoorden. Ze vragen om door dezelfde mensen aan de top die de problemen veroorzaken, gered te worden. Dat betekent niet dat iedereen in de regering weet wat er aan de hand is. Ze weten beter, omdat ze minder psychopathisch zijn. Ze weten dat ze bepaalde vragen aan degene boven hen, niet moeten stellen; maar ze dienen zeer zeker de meesters, die het weten die deze toekomst plant.

 

Wanneer ze over het de preventie van iets praten, is het veel te laat. De dingen zijn gecreëerd en getest en klaar. Het is hetzelfde met deze hele ‘ruim-de-ruimtewapens-op’-beweging die gaande is. Het is een beetje laat als ze het in de jaren zestig en zeventig en tachtig en negentig tot heden, doen. Ze hebben dat al gedaan, zie je. Het is volbracht.

 

We leven aan het einde van deze speciale cyclus van dingen; het einde van een tijdperk, waar dingen veranderd moeten worden en de nieuwe tijd ingevoerd: De Nieuwe Weg, de Nieuwe Deal. Ze zijn gek op Nieuwe Deals en Nieuwe Wegen.

 

We zullen wetenschappelijk geëvolueerd worden naar een efficiëntere bevolking (dat betekent, wat er over is) om uiteindelijk onze elitaire verborgen meesters te dienen. Het plan is om ons door grote veranderingen te voeren met modificatie van het weer, met economische problemen, met pandemieën; terwijl, in feite een hele tijd, de Verenigde Naties regels heeft uitgedeeld en regulaties, die in de meeste landen zijn ingevoerd, die met water, voedsel en alle dingen die je om te overleven nodig hebt, te maken hebben. Dit is allemaal samen gecoördineerd om het allemaal op de juiste tijd in te voeren, dat zowat nu is.

 

Dus, raak eraan gewend. Raak aan alle opwinding gewend. die je op de TV zult horen over het vreemde, gekke weer, de catastrofen die je zult horen, met plotselinge micro uitbarstingen van energie die uit de lucht komen en bomen die neervallen. Ik heb er al een paar die neergevallen zijn terwijl ik deze show doe. De wind kwam plotseling op, duurde ongeveer twee minuten en een paar bomen vielen neer. Ik weet dat er een paar op de straat gevallen zijn omdat ik ze van hieruit kan zien. Hier moeten we aan gewend raken, de schade, de chaos, die een nieuwe orde zal brengen: ORDO AB CHAO. ( ORDE UIT CHAOS).

 

De grote depressie van de jaren twintig en dertig, die alleen maar met de tweede wereldoorlog eindigde, was gefabriceerd. Het was voor de banken aan de top helemaal geen verrassing. Het was geen verrassing, het werd tussen de grote bankieren en wat het embryo van de League of Nations was gedirigeerd, die de Verenigde Naties invoerden, om een nieuwe soort koers in te voeren. De koers doet er niet toe. Koers betekent dat wat richting geeft. Het is een stroom, hoe iets stroomt. Het binnen druppelen komt van de stroom af, de stroom, die de grote jongens creëren, ofschoon het hoofdzakelijk in je hoofd zit; en ze kunnen de stroom op ieder moment stop zetten.

 

In de jaren dertig sloten ze alle banken toen Roosevelt kwam en ze noemden het ‘een vakantie’. Ze zijn gek op deze dubbel-spraak woorden, omdat het een wazig woord is, een vakantie is iets goeds – toen ze het geld opnieuw invoerden, namen ze het goud in beslag en gaven je geld dat met niets geruggensteund werd. Niet dat het er wat toe doet wat het wel of niet steunt. Het was voor hun eigen belang aan de top, niet voor de mensen, en voor dát, was het het goud, voor degene aan de top. Daarom is het geen kwestie van naar iets terug gaan. GELD ZELF IS EEN ZWENDELSPEL. Het is antimenselijk, met winnaars en verliezers en heel bekwame mensen aan de top die het allemaal in handen hebben.

 

Het volgende is een toespraak, gegeven door Franklin Delane Roosevelt, die voor de banken had gewerkt voordat hij president werd en die de agenda kende. Hij kwam van een lange, politieke stamboom. Luister zorgvuldig naar deze toespraak, omdat als de tijd rijp is je hetzelfde gegeven wordt, welke president of eerste minister van dat moment in zwang is, in die tijd. De namen zullen irrelevant zijn, omdat ze misschien allemaal tot zekere hoogte, in het weten zitten, maar zij zijn niet de mensen aan de top. Ze doen wat hen verteld word en ze zijn vrij blij dit te doen. Ze weten dat ze het publiek voor de gek houden, maar weer, ze zijn blij dat ze dit doen.

 

Luister hoe dit geïntroduceerd werd, toen ze feitelijk de prijzen van alles verdubbelden en iets in beslagnamen waarvan mensen dachten dat het zo onovertroffen was, dat ze dat niet konden doen. Het was een breuk op menselijke rechten, om de weelde van je af te nemen. Wel, ze kunnen doen wat ze ook willen. Ten slotte runnen zij het geld. Ze bezitten het goud. Ze bezitten het zilver. Ze bezitten de krant.

 

Luister zorgvuldig.

 

Franklin D. Roosevelt: “De vakantie voor de banken uitgelegd” NBC – 12 maart, 1933

 

We spreken tot jullie vandaag vanuit de ovale kamer van het Witte Huis in Washington, D.C, door middel van de faciliteiten van de gecombineerde netwerken van kust tot kust, the National Broadcasting Compagny is bijna zover jullie een toespraak door de Chief Executive of the Nation, te geven.

 

Dames en heren, de president van de Verenigde Staten.

 

Mijn vrienden:

 

Ik wil en paar minuten met de mensen van de Verenigde Staten spreken over bankieren – met de betrekkelijk weinige die de mechanieken van het bankieren begrijpen spreken, maar meer met de speciaal, overstelpende meerderheid van jullie, die banken gebruiken om geld te storten en checks te innen.

 

Ik wil u vertellen wat er de laatste dagen gedaan is en waarom, en wat de volgende stappen zullen zijn. Ik erken dat de vele afkondigingen van de hoofdsteden van de Staten en van Washington rond zijn gegaan, de legalisatie, de Schatkist regelingen en zo voort, door de banken in Legal Terms zijn neergelegd, moeten ten bate van de gewone burger uitgelegd worden. Ik ben dit verschuldigd, zeker vanwege de vastberadenheid en het goede humeur met wie iedereen deze onverkwikkelijkheid en de ontbering van de bankvakantie, geaccepteerd heeft. En ik weet dat wanneer u begrijpt wat wij in Washington hebben gedaan, ik met uw volledige medewerking kan doorgaan, zowel als ik u sympathie en hulp gedurende de afgelopen week heb gehad.

 

Laat ik op de allereerste plaats stellen dat het simpele feit wanneer u uw geld op de bank stort, de bank dat geld niet in een veilige kluis stopt. Het investeert uw geld in vele verschillende vormen van krediet – in bonden, in commerciële kranten, in hypotheken en in vele andere soorten leningen. Met andere woorden, de bank laat uw geld werken om de wielen van de industrie en de landbouw te laten draaien. Een betrekkelijk klein deel van het geld dat u op de bank stort wordt in valuta gehouden – een bedrag dat in normale tijden volledig voldoende is om de kosten te dekken van de gewone burger. Met andere woorden, het totale bedrag van de stroom geld in het land is alleen een betrekkelijk klein deel van de totale stortingen op alle banken in het land.

 

Wat gebeurde er dan tijdens de laatste paar dagen in februari en de eerste paar dagen in maart? Vanwege ondermijnd vertrouwen van het deel van het publiek, was er een algemene haast bij een groot gedeelte van onze bevolking om bank tegoeden in goud of valuta te wisselen – een zo’n grote haast dat de meest degelijke bank niet genoeg baar geld kon krijgen om aan de vraag te voldoen. De reden voor dit was dat voor dit spontane gedrag het natuurlijk onmogelijk was om hele activa van de bank te verkopen en het in baargeld om te zetten, behalve voor paniek prijzen, ver beneden de eigenlijke waarde. Tegen de middag van 3 maart, een week geleden op vrijdag, was een bank in het land voorzichtig open om zaken te doen. Afkondigingen om hen te sluiten, in zijn geheel of een deel, werden door de gouverneurs in bijna alle staten uitgevaardigd. Toen heb ik de afkondiging die in een bankvakantie voorzag, uitgevaardigd en dit was de eerste stap in de reconstructie van de overheid van onze financiële en economische fabriek.

 

De tweede stap, afgelopen donderdag, was de wetgeving, prompt en vaderlandslievend gepasseerd door het Congres, mijn afkondiging bevestigend en mijn macht begrenzend, zodat het mogelijk werd met zicht op de vereiste tijd om de vakantie uit te rekken en de ban op die vakantie langzaamaan op te heffen in de komende dagen. Deze wet geeft ook goedkeuring om een programma te ontwikkelen van het rehabiliteren van de bankvoorzieningen en ik wil onze burgers vertellen, in ieder deel van de Natie waar het nationale Congres – Republikeinen en Democraten beiden – een devotie naar het publieke welzijn lieten zien en een realisatie van de nood en de noodzaak voor snelheid, dat moeilijk in onze gehele geschiedenis past.

 

Het derde stadium waren de series regulaties die de banken toestaan hun functies van het verdelen van voedsel en huiselijke benodigdheden te verzorgen en het betalen van lonen.

 

Deze bank vakantie, die resulteert in veel, vele gevallen van ongemak, geeft ons de gelegenheid om te voorzien in de nodige stroom geld om de situatie tegemoet te komen. Onthoud dat in geen enkele goede bank, een dollar minder waard is dan het was toen het zijn deuren vorige week dicht deed. Ook een bank die in de positie verkeert voor onmiddellijke opening, is dat niet. De nieuwe wet staat de 12 Federal Reserve Banks toe om toegevoegd baar geld en goede activa in omloop te brengen en dus zullen de banken die heropenen in staat zijn iedere legale vraag tegemoet te komen. De nieuwe koers wordt door het Bureau of Engraving and Printing in grote mate door het hele land uitgezonden. Het is een degelijke koers omdat het gesteund wordt door actuele, goede activa.

 

Een andere vraag die u zult stellen is deze: waarom worden niet alle banken op de dezelfde tijd geopend? Het antwoord is eenvoudig en ik weet dat u het zult begrijpen: Uw regering is niet van plan de geschiedenis van de laatste paar weken te herhalen. We wensen en willen geen andere epidemie van bankfaillissementen.

 

Als gevolg, zullen we morgen, maandag beginnen met het openen van de banken in de twaalf steden van de Federal Reserve banken – die banken, die door eerste onderzoeken door de Treasury, al goed bevonden zijn. Dat zal op dinsdag gevolgd worden door de hervatting van alle andere functies bij de banken die al solide zijn bevonden in steden waar ze als clearing houses erkend zullen worden. Dat betekent rond de 250 steden in de Verenigde Staten. Met andere woorden, we zetten alles in beweging, zo vlug als het mechanisme van de situatie ons toestaat.

 

Woensdag en volgende dagen, zullen de banken in kleinere steden door het hele land de zaken weer hervatten, natuurlijk afhankelijk van de fysieke mogelijkheid van de regering om de onderzoeken te completeren. Het is nodig dat de heropening van de banken uitgestreken wordt over een periode om zodoende de banken de toestemming te geven om formulieren voor de benodigde leningen te maken, om de nodige valuta te verkrijgen die aan de aanvragen voldoen en om de regering in staat te stellen, verstandige check-ups te doen.

 

Laat me het alstublieft aan u duidelijk maken dat, wanneer uw bank de eerste dag niet opent, dat u op geen enkele manier gerechtvaardigd bent te geloven dat ze niet open gaan. Een bank die op een van de latere dagen opent heeft precies dezelfde status als de bank die morgen opent.

 

Ik weet dat veel mensen zich zorgen maken over Staten banken die geen lid van het Federal Reserve System zijn. Er is geen aanleiding voor die zorg. Deze banken kunnen, en zullen assistentie van ledenbanken en van de Reconstruction Finance Corporatio krijgen. En zij staan natuurlijk onder controle van de autoriteiten van de Staten banken. Deze Staten banken volgen dezelfde koersen als de nationale banken, uitgezonderd dat zij hun vergunningen krijgen om hun zaken te hervatten van de autoriteiten van de Staat en deze autoriteiten zijn door de Secretary van de  Treasury gevraagd om toe te staan dat hun goede banken in dezelfde dienstregeling van de nationale banken open gaan. En dus heb ik vertrouwen dat de State Banking Department net zo zorgvuldig zal zijn als de nationale regering in de politiek die met de opening van de banken te maken heeft en dezelfde algemene theorie zal volgen.

 

Het is mogelijk dat wanneer de banken beginnen, weinig mensen die niet van hun angst hersteld zijn misschien weer met het terugtrekken beginnen. Laat het me aan u duidelijk maken dat de banken voor alle benodigdheden zorg zal dragen uitgezonderd natuurlijk de hysterische eisen van hamsteraars, en het is mijn geloof dat hamsteren gedurende de afgelopen week een buitengewoon, niet modieus tijdverdrijf in ieder deel van onze natie is geworden. Je hebt geen profeet nodig om u te vertellen dat wanneer de mensen vinden dat zij hun geld kunnen krijgen – dat ze het kunnen krijgen, als ze dat willen, voor alle legitieme doelen – het fantoom angst binnenkort zal gaan liggen. Mensen zullen weer blij zijn, dat ze hun geld krijgen waar veilig voor gezorgd wordt, en waar ze op ieder geschikt moment gebruik van kunnen maken. Ik kan u verzekeren mijn vrienden, dat het veiliger is om uw geld in een heropende bank te doen dan het onder de matras te leggen.

 

Het succes van ons hele nationale programma hangt natuurlijk af van de medewerking van het publiek – van zijn intelligente ondersteuning en zijn gebruik van een betrouwbaar systeem.

 

Onthoudt dat de essentiële prestatie van de nieuwe wetgeving is dat het de banken mogelijk maakt meer voorbereid te zijn om de activa in cash om te zetten dan in het geval daarvoor. Meer vrije provisie is voor banken gemaakt om op deze activa te lenen bij de Reserve Banks en meer vrije provisie is ook gemaakt voor de gebruikelijke valuta op de veiligheid van deze goede activa. Deze valuta zijn geen ongedekte valuta. Het wordt alleen uitgegeven in adequate veiligheid en iedere goede bank heeft een afkeer van zo’n veiligheid.

 

Nog een punt, voordat ik stop. Er zullen natuurlijk een paar banken zijn die niet geopend kunnen worden zonder gereorganiseerd te zijn. De nieuwe wet staat de regering toe in deze reorganisaties snel en effectief te assisteren en het staat de regering zelfs toe ten minste een deel van ieder nieuw kapitaal dat misschien vereist is, bijeen te brengen.

 

Ik hoop mijn vrienden dat u vanuit deze essentiële voordracht over wat uw regering doet, kunt zien dat er niets complex, niets radicaals in dit proces zit.

 

We hebben een slechte banksituatie gehad, sommige van onze bankiers hebben zichzelf als incompetent of oneerlijk getoond in het afhandelen van de voorraden van de mensen. Ze hadden het geld dat hen was toevertrouwd gebruikt in speculaties en onwijze leningen. Dit geldt natuurlijk niet voor de meerderheid van onze banken, maar het was waar, dat genoeg van hen de mensen van de Verenigde Staten voor een tijdje shockeerden, en hen in een bepaalde mindset te plaatsen waar ze geen onderscheid konden maken maar kennelijk aannamen dat de daden van betrekkelijk weinige, hen allen had gekleurd. En dus werd het de taak van de overheid om deze situatie recht te trekken en het zo snel mogelijk te doen. En dat werk wordt gedaan.

 

I do not promise you that every bank will be reopened or that individual losses will not be suffered, but there will be no losses that possibly could be avoided; and there would have been more and greater losses had we continued to drift. I can even promise you salvation for some, at least, of the sorely pressed banks. We shall be engaged not merely in reopening sound banks but in the creation of more sound banks through reorganization.

 

Ik beloof u niet dat iedere bank heropend zal worden of dat individuele verliezen niet geldig zijn, maar er zullen geen verliezen zijn die mogelijk vermeden hadden kunnen worden; en er zouden meer en grotere verliezen zijn geweest als we door waren gegaan met het op zijn beloop te laten. Ik kan u zelfs voor sommige van de banken die het meest onder vuur hebben gelegen, verlossing beloven. We zullen, we zullen niet alleen instaan voor het heropenen van degelijke banken maar meer degelijke banken door middel van reorganisatie creëren.

 

Het is voor mij prachtig geweest om de berichtgeving van vertrouwen over het hele land op te vangen. Ik kan de mensen nooit dankbaar genoeg zijn voor de loyale ondersteuning die ze me hebben gegeven met hun aanvaarding van het oordeel dat onze koers voorschreef, ook al zijn alle processen niet even duidelijk voor hen gebleken .

 

Tenslotte is er een element van her-aanpassing van ons financiële systeem belangrijker dan de koers, belangrijker dan goud en dat is het vertrouwen van de mensen zelf. Vertrouwen en moed zijn de essenties van het succes om dit plan uit te dragen. U mensen, u moet geloof hebben; u moet geen paniek veroorzaken door geruchten en gissingen. Laat ons verenigen in het verdrijven van angst. We hebben de machinerie aan het werk gezet om ons financiële systeem te restaureren en het is aan u om het te ondersteunen en te laten werken.

 

Het is niet minder mijn probleem dan dat het van u is, mijn vrienden.

 

Samen kunnen we niet mislukken.

 

Dames en Heren, de President van de Verenigde Staten heeft tot u gesproken vanaf het Witte Huis in Washington, D.C. Dit is de National Broadcasting Company.

 

Clip van “Laat het aan Bever over”:  -- TV Serie:

 

Beaver:  "Wally, have we been took’en"? (onvertaald)

 

Wally:  "Beaver, we've really been took’en".” (onvertaald)

 

Alan: Hier zie je het. De volgende keer als je het iemand anders hoort zeggen, zul je in staat zijn het met dezelfde oude zwendel in verband te brengen. De zwendel die de wereld al duizenden jaren regeert, alleen met onze samenwerking en de manier waarop we in onze stilte berusten. Excuseer me voor de haastige blurb vanavond, maar met de storm en de rest, stroomonderbrekingen, alles herstarten, is dit beste wat ik kan.

 

Van Hamish en mijzelf, welterusten en moge je god of je goden met je zijn.

 

Vertaling: juli 2007, M. Eken

"When the Idle Poor Become the Idle Rich"

from “Finian's Rainbow”

When the idle poor
Become the idle rich,
You'll never know
just who is who
or who is which.
Won't it be rich
When everyone's poor relatives,
becomes a "Rockefellerative",
and palms no longer itch!
What a switch!

(Female Ensemble-)
When we all have ermine
And plastic teeth,
How will we do determine
Who's who under me?

And when all your neighbours
are upper class,
You won't know your 'Joneses'
from your 'Astors'.

Let's toast a day,
The day we drink that drinky' up
But with the little pinkie up.
The day on which
The idle poor
Become the idle rich.

When a rich man doesn't want to work,
He's a bon vivant.
Yes, he's a bon vivant.
But when a poor man doesn't want to work,
He's a loafer, he's a lounger
he's a lazy good for nothing!
He's a jerk!

When a rich man loses on a horse,
Isn't he the sport!
Oh, ho, isn't he the sport!

But when a poor man loses on a horse,
He's a gambler, he's a spender,
He's a low life, he's a reason for divorce!

When a rich man chases after dames,
He's a man about town,
Oh yes, a man about town!
But when a poor man chases after dames,
He's a bounder, he's a rounder,
He's a rotter, and a lotta dirty names!

When the idle poor
Become the idle rich,

You'll never know
just who is who

Or who is which.

No one will see
The Irish or the Slav’ in you,
for when you're on Park Avenue,
Cornelius and Mike
Look alike!

When poor twiddle Dum
Is rich twiddle Dee,
This discrimination will no longer be.

When we’re in the dough
and off of the nut,
You won't know your banker.
from your butler.

Let's make the switch.
With just a few annuities,

We'll hide those incongruities
In cloaks from Abercrombie Fitch!

(Company-)
When the idle poor
Become the idle rich!

 

"Als de nutteloze armen de nutteloze rijken worden"

door “Finian's Rainbow”

Als de nutteloze armen

De nutteloze rijken worden

Zul je nooit weten

Wie wie is

Of wie wat is

Als het niet rijk is

Als ieders arme familieleden

Een “Rockefelleratieve” wordt

En de handpalmen niet langer jeuken!

Wat een omdraai.

(Vrouwenkoor)

Als we allemaal hermelijnen hebben

En plastiek tanden

Hoe kunnen we dan

Wie van wie onderscheiden?

En als al je buren

Van de hoogste klasse zijn

Kun je je “Jansens” niet

van je “Pietersens” onderscheiden.

Laten we op de dag proosten

De dag dat we dronken

Maar met de pink omhoog

De dag waarop de nutteloze armen

De nutteloze rijken worden.

Als een rijke man niet wilt werken

Is hij een bon vivant.

Ja, hij is een bon vivant.

Maar als een arme man niet wilt werken,

Is hij een leegloper, een luierik,

Een klaploper

Een stommerik.

Als een rijke man op een paard verliest,

Is hij geen sportieveling?

Oh, een sportieveling.

Maar als een arme man op een paard verliest

Is hij een gokker, royaal met geld,

Een nietsnut, een reden om van te scheiden.

Als een rijke man achter dames aanzit,

Is hij een man van de wereld,

O ja, een man van de wereld!

Maar als een arme man achter dames aanzit,

Is hij een viezerik, een zatlap,

Een rotte appel, en meer viezigheid!

Als de nutteloze arme

Een nutteloze rijke wordt

Weet je nooit wie wie is

Of wie is wat.

Niemand zal de Ier of de Slaaf in je zien

Want als je op Park Avenue fluit,

Jan of Piet

Zien er hetzelfde uit!

Als de arme twiddle Dum

De rijke twiddle Dee is, ·

Zal dit verschil er niet meer zijn.

Als we ping-ping hebben

En meer dan gek zijn,

Kun je je bankier niet meer

Van je bediende onderscheiden

Laten we het omdraaien

Met wat lijfrente,

Verbergen we deze ongelijkheden

In jassen van Abercrombie Fitch!

(Gezelschap-)
Als de nutteloze armen

De nutteloze rijken worden